×

Sütik kezelése

CÉH+ 3D lézerszkennelés

A CÉH lézerszkenneléssel foglalkozó csapata már több 3D lézerszkenneres felmérési és modellezési projektet bonyolított le sikeresen. Többek között a Magyar Állami Operaház 3D lézerszkenneres felmérése és modellezése is nevükhöz fűződik.

3D lézerszkennelés, mint felmérési technológia

A felmérési technológiák közül az utóbbi évtized leggyorsabban fejlődő felmérési eszköze a 3D lézerszkenner. Sokoldalúságával számos mérnöki és egyéb területen bizonyított, legyen szó az építőiparról, a gépészetről, a műemlékvédelemről vagy akár a régészetről. A felmérési módszerek közül a 3D lézerszkenner a legkorszerűbb, amely modern, digitális világunk műszaki elvárásait kiemelkedő módon elégíti ki.

3D lézerszkennelés - BIM alapmodell építés

A 3D szkenneléses felmérés jóval részletgazdagabb és pontosabb más felmérési módszerekhez képest. Ennek köszönhetően számos speciális feladat ellátására válik alkalmassá. A felmérési-, modellezési-, és adatigények növekedésével együtt fejlődve a lézerszkenneléssel készült termékek nagyszerű alapot szolgáltatnak a BIM modellezési és tervezési feladatokhoz. Egyetlen felmérési fázisban pontos információkat kapunk a jelen lévő szakterület térbeli adatairól, valamint a BIM modell építéséhez szükséges számos leíró adat is összegyűjthető.

3D szkenneléses felmérés eredménye

A felmérés eredménye a pontfelhő, amely pontok sokaságát tartalmazza, ezzel visszaadva a valóság látványát. A kész pontfelhőből már tetszőleges helyekről határozhatunk meg – milliméteres pontossággal – méreteket. A felmérés által számos olyan munkarész is előállítható, amely a hagyományos felmérési módszerekkel csak aránytalanul nagy ráfordítással valósíthatók meg.

Digitális fényképekkel kiegészítve a mérést a valósággal közel megegyező módon szemlélhetjük a felmért objektumainkat, hiszen azok a fényképeknek köszönhetően valódi színükben tekinthetők meg.

A színes pontfelhő mindamellett, hogy látványos, nagyban könnyíti a további feldolgozást, hiszen nem jelent problémát a mérés értelmezése.

A lézerszkennelés alkalmazható:

  • a tervezést megelőző szakaszban, a kiinduló állapot pontos rögzítésére
  • a kivitelezés folyamán a BIM modell változáskövetésére
  • a megvalósult állapot rögzítésére, akár BIM modell alapján üzemeltetési feladatokra