Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a Közlekedési múzeum pályázatán a CÉH a londoni Foster + Partners céggel a díjazott első 5 pályázó közé került és pályaművünk megvételre is került.

Az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel csarnokával közösen az új Közlekedési Múzeum kialakítása Budapest jelenleg legnagyobb barnamezős beruházása a maga hét hektáros területével. A Városligetből a Népliget szomszédságába költöző új Közlekedési Múzeum részben műemléki épületekben kerül kialakításra, új lendületet és frissességet adva a leromlott állapotú épületeknek és a kőbányai városrésznek.

Az előzetes regisztráció alapján a tervpályázatra meghívott 15 nemzetközileg elismert külföldi és magyar iroda kiválasztása 2018. szeptember 21-én történt meg, a CÉH a világhírű londoni székhelyű Foster + Partners irodával közös konzorciumban látott neki a nagyon izgalmas tervezési feladatnak. A nem egészen négy hónapos közös munka eredményeként kialakult az új múzeum általunk ideálisnak vélt koncepciója, mely 42 ezer négyzetméter alapterületen foglalja magába a szükséges kiállítási, raktározási, restaurátori és egyéb kiszolgáló funkciókat. A terv javaslatot tesz egy új vasútállomás épületének kialakítására is, mely integrálja az új kulturális városrészt a közösségi közlekedés hálózatába. A Foster + Partners irodával közös pályázatunk kísérletet tesz a világ első nulla energiaigényű múzeumépületének megtervezésére, amely így fedezné az energia szükségletének 105%-át, a vízigényének 100%-át. 

A bírálóbizottság értékelése szerint a „A pályamű összességében látványos, karakteres épületet mutat be, mely zöld megoldásokat felmutató tetőszerkezetével es funkcionális rugalmasságával számos értéket rejt magában. A bírálóbizottság a pályaművet megvételben részesíti.”

Köszönjük Kollégáink kiemelkedő munkáját! Komoly lépést jelent tervezői referenciáink területén ilyen fantasztikus nemzetközi mezőnyben szerepelni.

Tervezési management: Borbély Attila

Építészek:

  • Annus Marina
  • Vörös Gábor
  • Kiss Stefánia
  • Sütő Anett
  • Verginia Pozneac
  • Aboudeif Abdelrahman

Egyúttal gratulálunk a többi díjazottnak!

1.      díj: Diller Scofidio Renfro New York

2.      díj: Reichen & Roberts Franciaország

3.      díj: Építész Stúdió Budapest

Megvétel: CÉH - Foster + Partners Budapest-London

Megvétel: Gerkan Marg and Partners Németország