A CÉH nagy figyelmet fordít a tehetséggondozásra

Magyarország építési-fejlesztési piacának meghatározó mérnöki szereplőjeként a CÉH szerepet vállal a hazai tehetséggondozásban is. A cég támogatja kollégái publikációit és szakdolgozati konzultációs tevékenységét. A korszerű tudás és a gyakorlati tapasztalat megosztása érdekében kiemelkedő kollégáink rendszeresen tartanak országszerte előadásokat egyetemeken és szakmai konferenciákon is. A szakgimnáziumokkal történő együttműködés által pedig a még fiatalabb generációk szakmai előremenetelét is támogatja a cég. A megváltozott munkaképességű munkavállalók elhelyezkedéséhez cégünk a Salva Vita Alapítvány támogatásával járul hozzá. A tehetséges egyetemi hallgatók támogatását cégünk az Országos Tudományos Diákköri Konferencia szakmai és anyagi támogatásával biztosítja.

Március végén a tehetséggondozás jegyében vendégül láttunk a pécsi Pollack Mihály Szakgimnázium kiváló diákjait és tanárait. Miután a CÉH házban meghallgatták Horváth Gábor építész vezető tervező kollégánktól a "Mi a dolga az Építésznek?" című előadást, Horváth Marcell vezető projektmenedzser, építőmérnök kollégánk az Eiffel projektet mutatta meg a látogató csoportnak.

A Magyar Állami Operaház és Erkel Színház új műhelyháza és próbacentruma az ország legnagyobb ipari műemlékében, a kőbányai Eiffel csarnokban kap helyet. A 130 éves csarnok tervezője Feketeházy János, az Eiffel-iroda egykori munkatársa volt – innen ered a létesítmény elnevezése. Az épület évtizedekig a MÁV Északi Járműjavítójaként működött, most pedig egy 14,5 milliárdos beruházás keretein belül funkcióváltással felújításra kerül. A beruházás által az Operaház egy korszerű műszaki, művészeti és rekreációs területhez jut, biztosítva ezzel világszínvonalú működését. A beruházás során a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő zRt. az építtető érdekeit képviselve lebonyolítói feladatokat lát el. Ez a létesítmény olyan bázist fog nyújtani az Magyar Állami Operaháznak és az Erkel Színháznak, amellyel világszerte már sok hasonló nívós intézmény rendelkezik. Az Andrássy úti épületen belül nagy területek szabadulnak fel, mivel a különböző műhelyek és raktárak átköltöznek az Eiffel csarnokba, ahol ezen funkciók is az eddigieknél nagyobb teret kapnak. Mindez megkönnyíti a jövőben a minőségi munkavégzést, és hozzájárul az előadások sikerességéhez. Az Eiffel csarnok számos funkciónak fog otthont adni. Az új központban a játszó- és próbahelyként is szolgáló színpadokkal lehetőség lesz professzionális stúdió felvételek készítésére. A területen raktár- és gyártóközpont is fog üzemelni, valamint rekreációs területet és közparkot is elősegíti az ott tartózkodók jóllétét. Mindemellett látogatói központként is működik majd, így az érdeklődők üvegfalakon keresztül tekinthetik majd meg a műhelyek munkáját.

A projekt az Eiffel csarnok és két további kisebb oldalcsarnok épület rekonstrukcióját foglalja magába. A legnagyobb, öthajós acélszerkezetű Eiffel csarnok 20.613 m2 alapterülettel bír. A két szélső hajó félnyeregtetős, a három középső hajó pedig nyeregtetős kialakítással rendelkezik. A műemlékvédelem alatt álló csarnokban előbb elbontják a már nem szükséges szerkezeteket, majd az acélszerkezetét valamint tetőszerkezetét erősítik meg, ezt követi a homlokzat felújítása és a belső kialakítás. A látszóbeton alkalmazása az épület ipari jellegét hivatott erősíteni. Az előcsarnok a Kőbányai úthoz közelebbi, délnyugati traktusokban kap helyet, ahol már egy régi gőzmozdony jelzi, hogy egy vasúttörténeti helyiség is kialakításra kerül majd. 

A jelmeztárat az egyik oldalcsarnokból alakítják ki, ami eredetileg villanyszerelő és targonca javító műhelyként funkcionált. A földszintes, magastetős, 1.394 m2 alapterületű, égetett agyagtéglából épült oldalcsarnok szintén műemléki védelem alatt áll. A jelmezeket az épületben megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett fogja tudni tárolni az intézmény, ami lehetővé teszi a jelmezek kölcsönzését is. A díszletek az Eiffel csarnokban konténeres tárolókban kerülnek raktározásra. A professzionális tárolásra és szállításra a díszletek élettartamának növelése érdekében van szükség.

A másik, kisebb oldalcsarnokot, ami eredetileg kovácsműhelyként működött, üzemeltetési épületnek szánják. A jelmeztárral közel azonos méretű (1.264 m2) és anyagú, földszintes és nyeregtetős épület szintén műemléki védettségű. Itt kerülnek tárolásra a különböző eszközök és gépek, amelyek a külső és belső takarításhoz, karbantartáshoz szükségesek, mindemellett helyet kapnak személyzeti irodák és szociális helyiségek is. Ebben az épületben fog helyet kapni a telephely elektromos központja és hőfogadó központja.