Mély fájdalommal és szomorú szívvel tudatjuk, hogy elhunyt Hunyadi Mátyás gyémántdiplomás, Széchenyi díjas okleveles építőmérnök, a Megyeri híd főtervezője.

Hunyadi Mátyás 1933-ban született Nagyszalontán, 1958-ban mérnöki oklevelet, 2002-ben Euromérnöki diplomát szerzett. 

Szakmai életútja 1992-től kötődik a CÉH-hez, ahol lelkes elhivatottsággal kezdte felépíteni a Hídtervező irodát.

A több évtizedes pályafutása alatt megszerzett tudását és szakmai hozzáértését osztotta meg a belépőkkel. Az egyre bővülő csapat tisztelettel és elhivatottsággal követte útmutatásait. Felkészültsége, tudatossága, emberséges magatartása alapján vált eredményes, elismert vezetővé.

Jónéhány kollégánkat az egyetem elvégzése után ő indított el a hidász pályán. Tanító, mentor szerepének köszönhetően még mindannyian a hídtervezési irodát erősítik.

Első CÉH-es munkái közül nagy kihívást jelentett a M7-es autópálya több tucat műtárgyának megtervezése, majd évekkel később ugyanilyen sikerrel vezette az M3-as autópálya hídjainak, köztük az oszlári Tisza-híd ártéri hídjainak előkészítését is.

Számos folyó, és folyami híd tervezése fűződik nevéhez, úgymint Bodrog és Sajó hidak, valamint a Dunát átívelő hidak, melyek közül kiemelkedőek az M0 útgyűrű hídjai. Délen a Deák Ferenc híd és a Soroksári Duna-ág híd jobb pálya hídja, míg Északon az Északi Duna-híd. Az impozáns ferdekábeles híd, amit ma Megyeri hídként ismer a közönség, élete legjelentősebb alkotásává vált.

Soroksári Duna-ág híd jobb pálya hídja, míg Északon az Északi Duna-híd. Az impozáns ferdekábeles híd, amit ma Megyeri hídként ismer a közönség, élete legjelentősebb alkotásává vált.

Magyarország első ferdekábeles hídjáért a legmagasabb szakmai kitüntetést, a Széchenyi-díjat vette át 2009. március 15-én. 

A teljes hidász szakmai is elismerte életművét, ennek megerősítése a 2008-ban megkapott Feketeházy János díj. A híd tervezése kapcsán további értékes díjakban részesült, úgy mint az Építőipari Nívódíj, valamint építészeti vonatkozásban a Csonka Pál Emlékérem.

Munkájára a magas szakmai tudás, a kitartás és a hivatástudat volt jellemző, pontos és lelkiismeretes munkavégzését példaként lehet a fiatalok elé állítani. Bármit kérdezhettünk tőle, a legkritikusabb szakmai ügyekben is végtelen higgadtsággal és hozzáértéssel támogatott minket.

Vezetői munkáját mindvégig a szakmai igényesség, az átlagon felüli teljesítmény, a kollektivitás és a segítőkészség jellemezte.

Kedélyes hangulatú beszélgetéseinkre, anekdotáidra mindig emlékezni fogunk!

A CÉH nevében búcsúzunk Tőled, Hunyadi Matyi bácsi!