×

Sütik kezelése

CÉH+ BIM

A szakmailag felkészült, többéves gyakorlattal, valamint hazai és nemzetközi tapasztalattal is rendelkező szakembereink segítségével a BIM módszertant rendszer szinten alkalmazzuk, valamint kapcsolódó szolgáltatásainkat kiváló minőségben nyújtjuk.  

Közép-Kelet-Európában elsőként, 2020 áprilisában a CÉH cégcsoport minden üzletágára kiterjedő BIM ISO 19650-1 és -2:2018 minősítést szerzett a British Standards Institute-tól, amely minősítés az építmény életciklusa során keletkező információk menedzsmentjére ad iránymutatást. Így a CÉH a régióban első – és jelenleg egyedüli – piaci szereplőként nemzetközi minősítés szerint tudja a BIM tervezési, projektmenedzsment és tanácsadási szolgáltatásait nyújtani. 

Szolgáltatásaink

melyeket együttesen és külön is kínálunk:

 • Scan2BIM – Épületek, építmények 3D lézerszkenneres és/vagy drón felvételezése, pontfelhő modell elkészítése, abból BIM alapmodell elkészítése saját műszer állománnyal és műszaki csapattal. 
 • Tervezés (BIM 3D) – Épületek és építmények teljes körű (minden szakágra és akár technológiára kiterjedő) tervezése és modellezése, ütközésvizsgálata BIM-ben. 
 • Projektmenedzsment, kivitelezésmenedzsment (BIM 4D) – A magasépítési projektek lebonyolítása során a Megbízó érdekeit képviselve a beruházás folyamatának koordinációja, műszaki ellenőrzés. 
 • Költségszakértés, költségbecslés (BIM 5D) - BIM modell alapú mennyiség-számítás, költségkalkuláció, kivitelezői tendereztetés, költségkontroll.  
 • Fenntarthatósági-, energetikai szakértés (BIM 6D) – Részletes energetikai elemzés, dinamikus energetikai modellezés és hőkomfort vizsgálat, CFD szimuláció, benapozás vizsgálat, szélcsatorna és szélteher vizsgálat, zöld minősítés (LEED/BREEAM/DGNB/WELL) szerinti tervezés és nyomonkövetés. 
 • Megvalósulási terv, BIM2FM (BIM 7D): BIM megvalósulási terv, változás-menedzsment, üzemeltetésbe adáshoz alkalmas BIM modell részletezettség és adatellátottság. 
 • BIM menedzsment – BIM folyamat kialakítása és irányítása. 
 • BIM szakértés, tanácsadás – A megbízó BIM szakmai képviselete a projekt során, modell auditálás, minőség-ellenőrzés. Megbízói standardek kialakítása, közreműködés a tenderkiírások és a szerződések összeállítása során. 
CÉH_BIM_modell_2020.jpg

Mit jelent a BIM metódus? 

A BIM (Building Information Modeling) épületinformációs modellezés egy olyan munkamódszer, amellyel végigkövethető a projekt teljes életciklusa: a kezdetektől a megvalósításon és az üzemeltetésen át az esetleges majdani átfogó felújításig, átépítésig vagy megszűnésig. A projekt jellegét tekintve lehet épület, híd, út, műtárgy, közmű vagy bármilyen magas- és mélyépítési építmény. 

A BIM során a legmodernebb CAD és adatcsere technológiák kerülnek alkalmazásra a tervezési, építési és üzemeltetési folyamatok során, lehetővé téve ezáltal a modell alapú projekttervezést és projektkontrollt. 

A BIM munkafolyamatok alapja egy olyan virtuális környezetben felépített 3D modell, amelyben az épület műszaki tartalma is elérhető. 

Opera_pontfelhő_BIM_modell.jpg

Miért alkalmazzuk a BIM metódust?

A munka során egységesen alkalmazott szabványok és szabályok, valamint a megosztott modellek és információk révén javul: 

 • a projekt szereplőinek (, Megbízó, projektmenedzsment, tervezők és a kivitelezők) közötti együttműködés, 
 • a munkafolyamatok koordinációja, 
 • a tervezés minősége, 
 • a kivitelezési folyamatok tervezhetősége és nyomon követése, valamint 
 • a költségek tervezése és nyomon követése, 
 • az üzemeltetési folyamatok tervezhetősége és nyomon követése. 

A BIM alkalmazásával a projekt tervezhetőbben, gyorsabban, jobb minőségben és alacsonyabb költséggel valósulhat meg. 

CÉH.jpg

Mit hoz a jövő? 

Az építőipari digitalizációban a BIM módszertant egy kiindulási pontnak tekintjük, mely egységes adatbázisba foglalja a létesítmény összes adatát. A jövőbe mutató megközelítések új szintre emelik a tervezés és kivitelezés folyamatát. 

VDC (Virtual Design and Construction) egy olyan megközelítés, amely nem csak az építmény, hanem a kivitelezés folyamatát és az érintett szereplőket is integrálja a digitális modellbe. A VDC egy folyamat és működési mód, amelyben a kivitelezésmenedzsment alapja a tervezés során létrehozott BIM modell. Az épület először a virtuális térben épül fel, majd azt leképezve kerül a valóságban is kivitelezésre.  

Az IDD (Integrated Digital Delivery) a digitális technológiák kiterjesztése az építmény teljes életciklusára, a munkafolyamatok integrálásával és az ugyanazon projekten dolgozó szereplők összekapcsolásával. Így az épület digitális modelljét felhasználva a teljes életciklus digitalizációja megtörténhet, az előregyártható elemek képezésétől és gyártásától a szerelésen át egészen az üzemeltetésig, vagy akár a szétszerelésig. 

Az IDD az épületinformációs modellezés (BIM) és a virtuális tervezés és építkezés (VDC) használatára épül, melyeket az elmúlt években külföldön az építőipar számos projektjén elkezdtek alkalmazni, és hazai elterjedése is várható.