November 22-én kihirdették a XXV. FIABCI Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat győzteseit. A magyar és a nemzetközi szakmai zsűri 11 kategóriában díjazta a hazai ingatlanfejlesztések legjobbjait, amelyek jövőre a nemzetközi döntőn is indulhatnak Szingapúrban. Mindemellett több különdíjat is kiosztottak a pályázók között.


A CÉH zRt. alábbi munkái kaptak elismerést:


A kategóriák összesített versenyében:

I. helyezett: Magyar Állami Operaház korszerűsítése (Projektmenedzsment, CÉH+BIM, 3D lézerszken)

II. helyezett: Déli Klotild Palota átalakítása – Matild Palace, a Luxury Collection Hotel (Projektmenedzsment)

III. helyezett: MOL Campus (Projektmenedzsment)

A Pályázók szavazata alapján

I. helyezett: Magyar Állami Operaház korszerűsítése (Projektmenedzsment, CÉH+BIM, 3D lézerszken)

III. helyezett: Matild Palace, a Luxury Collection Hotel (Projektmenedzsment)

Művelődés, illetve az Örökségvédelem kategória

 I. helyezett: Magyar Állami Operaház korszerűsítése

 Ipari kategória

I. helyezett: Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza (Projektmenedzsment)

Irodaház kategória

I. helyezett: MOL Campus (Projektmenedzsment)

 Szálloda kategória

I. helyezett: Déli Klotild Palota átalakítása – Matild Palace, a Luxury Collection Hotel (Projektmenedzsment)

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HUGBC) különdíját a Bosch Budapest Innovációs Campus nyerte el. (Magasépítési tervezés, CÉH+BIM)


opera-112.jpg

Magyar Állami Operaház


Projektmenedzsment: CÉH zRt.

Beruházó: Magyar Állami Operaház             

Tervező: ZDA-Zoboki Építésziroda Kft.

Kivitelezők: West Hungária Bau Kft., ÉPKAR Zrt., LAKI Zrt.

Ötéves rekonstrukciót követően újjászületett Magyarország legfontosabb középülete, a Magyar Állami Operaház. Az átfogó kutatásokra alapozott tervezői koncepció azt célozta, hogy „Ybl Miklós fejével” gondolkodva, az ő forrásaihoz visszanyúlva revitalizálják a 138 éves házat, mindeközben kiszolgálják a 21. századi színház-technológiai és nézői igényeket. A ZDA számos szakértővel, művésszel és restaurátorral működött együtt az évtized egyik legnagyobb kihívását jelentő rekonstrukcióján.

A rekonstrukció keretében az épület kívül, belül teljesen megújult. Ez magában foglalja az Auditóriumot is, az Operaház „szívét”. Teljesen megújult a tér, mind építészetileg, mind akusztikailag. Korabeli helyére került vissza a zenekari árok fala és a színpadszél.

Magyarország legfontosabb középülete – és közvetlen környezete – öt évig tartó rekonstrukciót követően valóban teljesen újjászületett, ismét méltó helyet biztosítva a magyar operajátszásnak, valamint a hazai és nemzetközi operarajongó közönségnek. A 21. századi technológiával felszerelt épület továbbra is lehetővé teszi nagyobb szabású, világszínvonalú előadások és művészeti események megrendezését, és nemcsak a művészetkedvelők, hanem a fővárosba látogató turisták fontos desztinációja maradt.

A fejlesztés finanszírozása

A projekt 100%-ban állami támogatásból valósult meg.

A kivitelezés időtartama

Kezdete: 2017. 10. 02.

Vége: 2022. 11. 10.

mol_campus_obol.jpg

MOL Campus

Projektmenedzsment: CÉH zRt.

Berházó: MOL Campus Kft.

Tervező: Finta és Társai Építész Stúdió

Kivitelező: Market Építő Zrt.

Üzemeltető: B+N Referencia Zrt.

Fenntarthatósági szakértő és minősítő: ÓBUDA Group

A megvalósult MOL Campus egy 28 emeletes toronyból és egy 5 emeletes pódiumrészből álló, legfelső épületrészét tekintve 143 méteres toronyház. A Campus – melyet ma hazánk legmagasabb épületeként tartanak számon – a Lágymányosi-öböl északi partján, a Kopaszi-gát és az Infopark mellett helyezkedik el. A tervezés a Foster + Partners és a Finta és Társai Építész Stúdió együttműködéséhez köthető. A vasbeton szerkezetű épület formája egy fektetett pezsgősüveget formáz. Kiemelkedő eredmény, hogy az épületet zárt BIM-környezetben tervezték a REVIT platformon a fő BIM-szerző szakterületek számára. A Finta Stúdió által készített BIM-modell nemzetközi szinten is példaértékű.

Innovatív műszaki és környezettudatos megoldások

A területre hulló esővíz 100%-át helyben kezelik, egy részét a telken kialakított zöldfelületek szívják fel, a többit pedig az épület pincéjében gyűjtik össze, majd öntözésre és az épületben kiépített szürkevíz-hálózat segítségével WC-öblítésre használják – ezzel csökkentve a városi csatornarendszer terhelését és az öntözéshez, valamint öblítéshez felhasznált ivóvíz mennyiségét.

Az épületben kialakított kerékpáros infrastruktúra – biciklitárolók, öltözők, szekrények, zuhanyzók – és a több, mint 45 darab elektromos autótöltővel ellátott parkolóhely mind hozzájárulnak az épületben dolgozók egészséges életmódjához, valamint a közlekedésből származó karbonkibocsátás csökkentéséhez.

Megújuló energiák hasznosítása

Az épület éves hűtés-fűtés energiafogyasztásának körülbelül 40%-át fedezi a talajszondás hőszivattyús rendszer. A tetőn elhelyezett napelemekkel az éves villamosenergia-fogyasztás 5-6%-a megtakarítható, a maradék villamosenergia igényt pedig 100%-ban zöldenergia forrásból vásárolják.

Hulladékenergia hasznosítása, hővisszanyerés és egyéb energia hasznosítás

Az épületben a központi légtechnikai rendszer által elhasznált irodai levegő, amely már előfűtötte a friss levegőt, a parkolószintek fűtésénél kerül hasznosításra. A konyhatechnológiai folyamatok során felszabaduló nagy mennyiségű és magas hőmérsékletű hulladékhő kidobás előtt, hőcserélőn keresztül hasznosításra kerül a beszívott kinti friss levegő felfűtésére.

Az épület alatt és környékén lefúrásra került több mint 300 db talajszonda, 100, illetve 120 méteres mélységben, ezek télen a talajhőt, nyáron a talaj hidegebb energiáját használják fel az épület fűtésére, hűtésére. Ezt egészítik ki a hűtőtornyok, a távhő csatlakozás, továbbá az energiamenedzsment rendszer, amely mindig a legoptimálisabb energiafelhasználással működő rendszert üzemelteti.

Az épület rendelkezik szürkevíz hálózattal, így a kézmosókból és zuhanyzókból lefolyó vizek a WC-k lehúzásakor hasznosulnak újra, megspórolva ezzel megannyi energiát, amely ennek vízzel történő tisztításakor lett volna szükséges.

Ezeken felül, a pódium épületrész tetejére összesen több mint 700 db napelem került telepítésre, melyek összteljesítménye 270 kWp. 

Anyagfelhasználás 

A toronyház építése során az építési hulladék 98%-át sikerült újrahasznosítani. A felhasznált építőanyagok több mint 23%-a újrahasznosított anyagból készült.

Aktív gépészeti és szabályozási elemek a környezettudatos működés szolgálatában  

Az épület gépészeti rendszereit egy központi automatika rendszer szabályozza, folyamatosan a lehető legalacsonyabb energiafogyasztás mellett biztosítva az előírt beltéri komfortkövetelmények teljesülését.

A kivitelezés kezdete és befejezése

Kezdete: 2018.07.02.

Befejezése: 2022.12.09. 

A fejlesztés finanszírozása és értékesítése, bérbeadása

A MOL Campus finanszírozása 100%-ban önerőből történt, hitel és pályázati támogatás nélkül. 


Bujnovszky_bosch_02.jpg

Bosch Campus

Beruházó: Robert Bosch Kft.

Tervező: CÉH Zrt.

Kivitelező: Market Építő Zrt.

Üzemeltetők: Robert Bosch Kft.

Lebonyolító: ÓBUDA Group

A Bosch a X. kerületben, a Gyömrő út és Sibrik Miklós út sarkán található, már meglévő Budapesti Fejlesztési Központ közelében keresett egy olyan nagyobb méretű telket, mely ideális bővítési lehetőségeket rejt magában a kutatás-fejlesztési tevékenységéhez. Így esett a választás a Sibrik Miklós út túloldalán, a Kőbánya-Kispest közlekedési csomópont mellett található telekre, ahol korábban egy textilgyár működött. A Bosch Budapest Innovációs Kampusz a Robert Bosch Kft. megbízásából valósult meg. A kampuszt a CÉH Zrt. tervei alapján a Market Építő Zrt. építette, a projekt lebonyolítója és műszaki ellenőre az Óbuda-Újlak Zrt. volt.

Az ingatlanfejlesztés jól illeszkedik a kerületi szabályozási tervhez, hiszen a szabadon álló beépítés révén sok zöldfelület jut a területnek. Az egyes épületrészek között nyitott és fedett gyalogos átjárók is kialakításra kerültek. Ezek nem csupán a funkcionalitást szolgálják, hanem vizuálisan is összekapcsolják a külső és belső területeket, belátást biztosítanak a Sibrik utca felől a zöld udvar felé, valamint biztosítják a gyalogos összeköttetést a kampusz területén belül.

Karbonsemleges ház

A projekt zöldminősítési célkitűzése a német DGNB zöldépület minősítési rendszerben a Gold szint. Ennek megfelelően elsődleges szempont volt, hogy az energiaellátás központosítottan, egy energiaközpontban kapjon helyet, így biztosítva a maximális üzembiztonságot és hatékonyságot. A fenntarthatóság és az energiatakarékos üzemeltetés pedig többek közt kiemelkedően jó hőszigeteléssel, környezeti hatásokhoz igazodó épületmenedzsment-megoldásokkal – a külső hőmérsékletet érzékelő jelzés alapján szabályozott berendezésekkel, automatizált világítási és árnyékoló rendszerekkel, valamint hővisszanyerős szellőztetéssel valósult meg.

A kivitelezés kezdete és befejezése

Kezdete:

  • bontás: 2018
  • építés: 2019 – 2022

Befejezése: 2022. augusztus

A fejlesztés finanszírozása és értékesítése, bérbeadása

Az ingatlanfejlesztés 100%-ban a Bosch saját beruházása, amely 100%-ban a saját tevekénységét hivatott kiszolgálni, így területek értékesítése és bérbeadása nem történt.

A koncepció által az alábbi célok valósultak meg:

  • Egészséges környezeti feltételek megteremtése a környezetbarát munkahelyek létrehozásával.
  • Hatékony és kiegyensúlyozott városszerkezet – kompakt város a város szövetébe illeszkedő új gazdasági funkcióval.
  • Városfejlesztési szempontból a barnamezős területek rehabilitálása, amelybe a textilgyár elbontása, és a terület fejlesztése maximálisan beleillett.
  • Technológiai innováció és tudástranszfer létrehozása a cég K+F szakterületének kiszolgálására.


27.png

Matild Palace Luxury Hotel


Projektmenedzsment: CÉH zRt.

Tervező: Dajka Péter és dr. Puhl Antal

Kivitelező: Melden Construction Kft.

Beruházó: Melis Investment Kft.

Budapest egyik legpatinásabb műemlék épülete változik luxus szállodává a török Ozyer csoport beruházásában. A felújítás során a vendégszobák kialakítása mellett a műemléki értékek maximális figyelembevételével megújul a patinás kávézó, új éttermek, wellness részleg és tetőbár létesül.

28.png

Magyar Állami Operaház és Erkel Színház új műhelyház és próbacentrum

Tervező: Középülettervező Zrt.

Beruházó: Opera Vagyonkezelő Kft.

Kivitelező: STRABAG Konzorcium

Projektmenedzsment: CÉH zRt.

A Magyar Állami Operaház és Erkel Színház új műhelyháza és próbacentruma az ország legnagyobb ipari műemlékében, a kőbányai Eiffel csarnokban kap helyet. A 130 éves csarnok tervezője Feketeházy János, aki az Eiffel-iroda munkatársa volt, innen ered elnevezése. Az épület évtizedekig a MÁV volt Északi Járműjavítójaként működött, most viszont egy 14,5 milliárdos beruházás keretein belül funkcióváltással felújításra kerül, hogy az Operaház egy új, professzionálisan mindennel felszerelt műszaki, művészeti és rekreációs területhez jusson biztosítva világszínvonalú működését. A beruházás során cégünk az építtető érdekeit képviselve lebonyolítói feladatokat lát el.