×

Sütik kezelése

Kelenföldi_pályaudvar_3dfelmérés_BIM_CÉH_1.jpg

Kelenföldi pályaudvar épületének lézerszkenneres felmérése

Felújításra kerül és kiállítóhellyé, valamint új közösségi térré alakul a kelenföldi pályaudvar ikonikus épülete az Építész Stúdió Kft. tervezésében. Az újjáépített épület az Etele Pláza, Budapest ONE Business Park és több lakó fejlesztés metszetében fontos része lesz a kialakulóban lévő Dél-Buda Városközpontnak.

A műemlék felújításának és funkcióváltásának előkészítéséhez a Scan2BIM feladatokkal a CÉH zRt-t bízták meg. Cégünk BIM csoportjának kollégái elvégezték az épület 3D lézerszkenneres felmérését. Ennek eredményeként létrehozták az épület milliméteres pontossággal méretezett pontfelhő képét, ezzel visszaadva a valóság látványát. A pontfelhőből elkészítettük az épület BIM alapmodelljét, amely így már a felújítás építészeti tervezéséhez azonnal felhasználható felmérési terv.

A kelenföldi indóház a MÁV típusépületekhez képest kétszeres alapterületű. Karakteres, kétszintes kváderes homlokzata több mint 130 éve meghatározó látványelem a Kelenföldre érkezők számára. Az épület az 1995-ös fővárosi védettség után 2011-ben országos műemléki státuszt kapott. Az épület az eredeti vasúti funkcióit az elmúlt években fokozatosan elvesztette, a 4-es metró végállomás közlekedési csomópont kiépítésével 2019-ben a MÁV jegypénztárat is kiköltöztették, így az indóház teljesen funkció nélkül maradt.

Műemlék épületek esetében a felújításnál kiemelten fontos, hogy az épületrészletek, díszítő elemek a felmérési terven kellő pontossággal meg legyenek örökítve. Erre a cégcsoportunk által nyújtott Scan2BIM szolgáltatás a hagyományos kézi felvételezéstől és rajzolástól jelentősen hatékonyabb megoldást biztosít.

A projektben nyújtott szolgáltatásaink

Érintett szektorok