×

Sütik kezelése

1920_epiteszforum-demensotthon-norvegia-sarkvideken--a-niteo-terve-0-10-2020-05-12-182821.jpg

Vadsø Rehabilitációs Központ

Vadsø egy 6 000 fős kisváros Norvégia egyik legészakibb csücskében. A szeles tengerparti vidéket a zord körülmények ellenére az önkormányzat próbálja jóléti beruházásokkal élhetőbbé tenni. Ennek egyik eleme a demensotthon, amely 19 embernek biztosít bentlakást, a családjukkal együtt lakó demenciabetegeknek pedig különféle napközbeni elfoglaltságokat kínál.

 Az egy fős lakóegységek 32 m2-esek. Egy lakószobából, akadálymentes fürdőből és tárolóból állnak, és mindegyikhez tartozik erkély vagy terasz. A lakóegységek tágas kerengőkre vannak felfűzve, ami lehetővé teszi, hogy a demenciabetegek körbe-körbe tudjanak járkálni. Az épületben két lakószint van, és mindkét szinthez tartozik egy-egy közös étkező, nappali, valamint egy-egy télikert. A földszinten egy szauna és egy érzékeket stimuláló Snoezelen-szoba is helyet kapott. Az emeleti részen két lakószoba folyamatos őrzéssel egy külön zárt részleget alkot. A gyógyszerszoba, az iroda és a személyzeti pihenő, valamint az öltöző helyiségek egy a lakórésztől elválasztott folyosószakaszon kaptak helyet.

Az otthon építésénél az egyik fő cél, hogy ne legyen a háznak intézmény- vagy kórház-jellege, de könnyen átlátható legyen a demenciabetegek számára.

A projekt során egy napközi foglalkoztatót is létre kellett hozni, hogy az otthon lakó demenciabetegeknek is tudjanak különböző aktivitásokat kínálni.

Nem utolsó szempont volt az sem, hogy olyan ergonomikus és kellemes környezet jöjjön létre, amelyben a nehéz és monoton munkát végző ápolók is jól érzik magukat. Legyenek olyan helyek, ahol nyugodtan szünetet tudnak tartani, hogy elkerülhető legyen, hogy az alkalmazottak kiégjenek. 

A projektben nyújtott szolgáltatásaink

Érintett szektorok